Wednesday, October 24, 2012

Prihod najvećih IT kompanija u regionu 2,53 milijarde evra

Najvećih 100 informatičkih kompanija u Jadranskom regionu imalo je prihod od 2,53 milijarde evra u prošloj godini, što je za 2,2 odsto više nego 2010, objavila je juče analitička kuća IDC Adrijatiks.


Kako se navodi na sajtu te analitičke kuće, u istom periodu je 100 najvećih IT kompanija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije smanjilo broj zaposlenih za 1.4 odsto, na 13.000.

- Nakon umerenog rasta zabeleženog u 2010. vodeće kompanije u regionu
ostvarile su skromno povećanje prihoda i u prošloj godini - ocenio je glavni analitičar i direktor IDC Adrijatiks Boris Žitnik, ali je dodao da su razlike izmedju rezultata pojedinih firmi varirali od snažnog rasta do oštrog pada prihoda.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu sa ostvarenih 246 miliona evra, a u prvih pet uključeni su i Komtrejd grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalna kompanija IBM i regionalni sistem integrator ST grupa.

U kategoriji regionalnih i lokalnih informatičkih kompanija i proizvođača softvera srpska kompanije Komtrejd zadržala je vodeću poziciju, a slede je, kao i u 2010. ST grupa i Aseko SEE, dok je na četvrto mesto uskočio Kombis.

Od globalnih tehnoloških kompanija koje imaju filijale u regionu, listu po veličini prihoda predvodi IBM, kao i u 2010, a na drugu poziciju se probio Orakl (Oracle), naveo je IDC Adrijatiks.

Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je M San grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i Pin kompjuters iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mesto.

IDC Adrijatiks sa regionalnom kancelarijom u Zagrebu i lokalnim kancelarijama u Beogradu i Ljubljani prati i analizira informatička tržišta u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

No comments: